Bosozoku -fenomenet & indelningen

Den japanska bosozoku-stilen har berörts tidigare här på bloggen, men den kräver en lite noggrannare redogörelse och presentation då det finns mycket lite skrivet om denna stil på svenska.

Bosozoku-kulturen är en del av den moderna subkulturen i Japan, framförallt associerad med mer eller mindre kriminella motorcykelgäng och bilklubbar (stilen finns alltså inom både både bil- och MChobbyn). Idag är dock själva bilbyggarstilen spridd långt utanför själva gängen i Japan och kan inte längre sägas vara knuten till gängverksamheten i någon större utsträckning. För att sammanfatta själva byggstilen kan man säga att bosozokubilar/vanar är bilar som är modifierade med ett eller flera av följande attribut:


  • Väldigt sänkta (obligatoriskt kan man säga)
  • Mycket breda däck, ofta låga och breda fälgar med mycket djup i
  • Små däck i förhållande till fälgbredden –så att stretch uppstår
  • Mycket negativ cambervinkel
  • Kraftiga skärmbreddare
  • Kylare utanför bilens grill (ett tillbehör som kanske var mer vanligt förr)
  • Höga avgassystem som kan sticka upp flera meter över karossen, och till skillnad från i väst, är avgasrören ofta smalpipiga.
  • Låd-formade spoilers, skärmar och vingar
  • Scark-nose, utdragna motorhuvar som pekar något neråt framför grillen på bilen.



Bosozoku-kulturen kan delas in i ett antal undergrupper:


  • Shakotan – betyder ”låg bil” vilket alla bosozokubiler är, därför används begreppet ofta om bilar som är riktigt sänkta men som inte är jättemodifierade i övrigt (vanligen har de breda fälgar och stretchade däck också). Motsvarigheten till denna stil i Europa kan sägas vara euro-style eller ännu snarare tyskstuk (då hjulen är låga och har stretch).
  • Yankii style – ofta en färgglad japansk bil som till skillnad från shakotan också har breda skärbreddare över hjulen. Denna byggstil kan sägas vara en japansk tolkning av en amerekanska "college car" vilka inspererat den japanska ungdomen via film och TV.
  • VIP style – denna gren har sin direkta motsvarighet i USA (och i viss mån i Europa), det handlar om att sänka och till fixade stora lyxbilar, liksom i Europa och USA är det inte låga fälgar som används på dessa bilar. Ofta är dessa bilar från 90-talet och framåt, vilket skiljer denna stil från de andra stilarna där företrädelsevis 80-tals bilar och äldre används som utgångsobjekt.
  • Kyusha style – Denna stil använder sig av äldre (japs-) bilar (60-talare och tidiga 70-talare), ofta med ganska (i sammanhanget) små modifieringar som sänkning och andra fälgar. Denna stil är mycket lika ”muskelbilsstilen” i USA och Europa, dels pga. att de bilar som man bygger på ofta har karosser som designmässigt liknar de Amerikanska motsvarigheterna (fastbackvarianter till exempel) och dels för att trimningsgraden och andra attribut är densamma.
  • Grachan eller Garuchan är en stil direkt inspirerade från bilsportvärlden, det som särskilt präglar denna stil är de kraftigt (och ofta låd-formade) karossbäddningarna. I Japan kommer förebilderna till denna gren framförallt från (80-taltets) Grand Championshipstävlingar på Fuji Speedway.
  • Bosozoku style – Den mest extrema stilen, alla vilda tillbehör används och meterhöga avgasrör och spoilers fram och bak är inte ovanligt. Ofta är dessa bilar egenhändigt cabbade också, denna byggstil och även kanske Grachan är de två som vi västlänningar har svårast att förstå.


Man ska komma ihåg att den Japanska bilbyggarkulturen generellt har sin bredaste bas inom driftingvärlden, och att bosozoku-bilar är ansedda att vara extrema redan på hemmaplan. Så det är inte konstigt att vi i väst upplever dessa fordon som märkliga. Att de i Japan också i viss mån associeras med ociviliserade gäng späder på fascinationen för dessa fordon.


Hur som helst är dessa bilar häftiga i sin uttrycksform och de mer moderata stilarna är ofta mycket snygga, att exempelvis få se en drifting-inspirerad shakotan glida fram under vitblommiga körsbärsträd är en vacker syn. Samtidigt som vissa bilar enbart ser gräsliga och fördärvade ut.. –men dessa österländska kulturknippen slutar inte att fascinera oss för det.


Exempel på Shakotan style:




Exempel på Yankii style:

Exempel på VIP style:

Exempel på Kyusha style:

Exempel på Grachan style:

Exempel på Bosozoku style:


Vad kan man säga om framtiden då? – Naturligtvis är det svårt att ha några bra gissningar, kanske kommer delar av byggstilen även att tas upp av fler byggare i USA/Europa, inte minst då driftningstilen (vilken också är japan-inspirerad) har blivit mycket poppis här, en stil som har vissa saker gemensamma med dessa bilar (dock inte körbarbeten då..). Men det får framtiden utvisa, tills dess får vi njuta av dessa bilar på internet och i filmvärlden.

 

Länkar:

http://www.bosozokustyle.com
http://shakotanjam.wordpress.com/http://lowdownspirit.wordpress.com/



(110522 - 110524)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Fordon bloggar